Συμβουλές για τους γονείς που θέλουν να πάρουν μαζί στο εξωτερικό τα μικρά παιδιά τους. Μια εμπειρία που μπορεί να γίνει απολαυστική, αρκεί να δίνεται προτεραιότητα στις ανάγκες των μικρών ταξιδιωτών
1. Αποφύγετε τις περιόδους αιχμής. Η Disneyland είναι επίκαιρη όλες τις εποχές – για ποιο λόγο να «στριμωχτεί» στις διακοπές των Χριστουγέννων ή του Αυγούστου;
2. Συνταξιδεύετε με φιλική οικογένεια; Απαιτείται καλή προσυνεννόηση για τις «βάρδιες» στην επίβλεψη των παιδιών ή το μοίρασμα των εξόδων καθώς και για τον κοινό χρόνο, προς αποφυγήν προστριβών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
3. Οι Ελληνες γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες σπανίως ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Κι όμως, σε αρκετούς χώρους στο εξωτερικό υπάρχει η ανάλογη υποδομή. Πληροφορίες στο Ιντερνετ: www.disabledfriends.com, www.youreable.com και www.medicalert.org.uk
4. Η ανταλλαγή κατοικίας μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος του ταξιδιού. Επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες: www.homelink.org (με 13.000 σπίτια σε 69 χώρες) και www.matchinghouses.com (για ανταλλαγή σπιτιών ανάμεσα σε οικογένειες με παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες).
5. Κλείστε δωμάτια από πριν – τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες. Οσο κι αν προτιμάτε την ελευθερία κινήσεων, όταν ταξιδεύετε με παιδιά είναι παρακινδυνευμένο να περιμένετε να ψάξετε για κατάλυμα φτάνοντας στον προορισμό σας.
6. Ταξιδιωτικά έγγραφα: Και για τα παιδιά απαιτείται ταυτότητα ή διαβατήριο (και βίζα, ανάλογα με τον προορισμό). Οταν το παιδί ταξιδεύει με τον ένα γονέα, είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό γεννήσεως, η ληξιαρχική πράξη γάμου και μία έγγραφη, υπογεγραμμένη και επικυρωμένη από την αστυνομία συναίνεση του γονέα που δεν συνοδεύει το παιδί (ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση). Αν είναι υιοθετημένο, είναι απαραίτητα τα χαρτιά της υιοθεσίας του. Στην περίπτωση που ο άλλος γονέας δεν βρίσκεται στη ζωή, χρειάζεται η σχετική πιστοποίηση. Πληροφορίες: www.passport.gov.gr
7. Προετοιμάστε τα παιδιά για το ταξίδι. Ενημερωθείτε για τη γεωγραφία ή την ιστορία της χώρας που θα επισκεφθείτε, τη χλωρίδα και την πανίδα της, διαβάστε ένα βιβλίο σχετικό ή παρακολουθήστε μία ταινία που διαδραματίζεται εκεί. Αν η τοπική κουζίνα έχει ιδιαιτερότητες, δοκιμάστε κάποια πιάτα πριν από την αναχώρησή σας.
8. «Ο,τι ακριβώς φορούν οι ενήλικες συν ένα»: Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας όταν ετοιμάζετε τις βαλίτσες με τα ρούχα των παιδιών. Υπολογίστε οπωσδήποτε δύο αλλαξιές τη μέρα. Ρούχα από φυσικά υλικά είναι απαραίτητα αν ταξιδέψετε σε θερμή χώρα.
9. Ενημερωθείτε για τους περιορισμούς στις χειραποσκευές που αφορούν τη μεταφορά υγρών, κρεμών και διαφόρων τζελ – κατηγορίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές τροφές και τα προϊόντα περιποίησης των βρεφών. Μοιράστε τις παιδικές κρέμες και τα καλλυντικά σε μικρά μπουκαλάκια και έχετε μαζί σας μόνο γάλα σε σκόνη.
10. Το καροτσάκι είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν το παιδί σας μπορεί να περπατήσει. Τα παιδιά κουράζονται ευκολότερα, μπορούν να πάρουν έναν υπνάκο κι εσείς μεταφέρετε ευκολότερα τις σακούλες σας.
11. Προνοήστε για κουνουπιέρα (αν επισκεφθείτε μέρος με πολλά έντομα). Τα βρέφη προστατεύονται καλύτερα αν κοιμηθούν σε υπνόσακο από ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα, με μακριά μανίκια στο επάνω μέρος. Μiα μικρή ποσότητα εντομοαπωθητικού στο ύφασμα του υπνόσακου λειτουργεί ενισχυτικά.
12. Τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν οικονομικότερα. Ανάλογα με τη συμφωνία του ταξιδιωτικού γραφείου και του τοπικού πράκτορα, για παιδιά έως δύο ετών επιτυγχάνεται έκπτωση έως 90%, ενώ για ηλικίες 2 – 12 ετών επιτυγχάνεται έκπτωση έως 50% (προστίθεται ένα τρίτο κρεβάτι στο δίκλινο δωμάτιο των γονιών). Στα αεροπορικά ταξίδια, παιδιά μέχρι δύο ετών πληρώνουν το 10% της αξίας του εισιτηρίου συν κάποιο ποσοστό φόρων. Παιδιά 2 έως 12 ετών πληρώνουν το 25% – 30% της αξίας συν κανονικό φόρο.
13. Κάνετε check in online (διαδικτυακά). Μερικές αεροπορικές εταιρείες σάς δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ρωτήστε, επίσης, αν η αεροπορική εταιρεία δέχεται να παραδώσετε τις αποσκευές σας από πριν – συνήθως μία μέρα πριν από την αναχώρηση. Ετσι θα γλιτώσετε τις ουρές και την ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο.
14. Η επίσκεψη στον παιδίατρο δεν είναι απαραίτητη πριν από την αναχώρηση – εκτός αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο ειδικό πρόβλημα υγείας ή αν βρίσκεται σε αγωγή.
15. Για τα αλλεργικά παιδιά, ένα βραχιολάκι στο οποίο θα αναγράφεται το είδος της αλλεργίας και τα σχετικά φάρμακα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο.
16. Οργανώστε το φορητό φαρμακείο με τη βοήθεια του παιδιάτρου. Είδη πρώτης βοήθειας για ενδεχόμενο τραυματισμό (ιωδιούχο σκεύασμα για την απολύμανση τραυμάτων, γάζες, αντιβιοτική κρέμα, οξυζενέ). Παυσίπονο, αντιεμετικό και αντιδιαρροϊκό και ηλεκτρολυτικά διαλύματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διάρροιας. Κορτιζονούχο κρέμα για τσιμπήματα εντόμων. Συσκευή για την απομάκρυνση κεντριού σε περίπτωση τσιμπήματος. Αντηλιακή κρέμα και κρέμα για εγκαύματα. Για ασθματικά και αλλεργικά παιδιά συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας. Οπως και για τα πολύ μικρά παιδιά, κάτω των 18 μηνών.
17. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο ελαφρύ αντισταμινικό, το οποίο δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού, όπως το Piriton, για συμπτώματα όπως το έντονο φτάρνισμα, η καταρροή και τα ερεθισμένα μάτια. Μία υδρο-κορτιζονούχα κρέμα είναι χρήσιμη για δερματικές αλλεργίες. Εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να πιουν μέλι με μηλόξιδο, διαλυμένα σε χλιαρό νερό, ή απλώς μία κουταλιά μέλι.
18. Χρειάζεται εμβολιασμός; Το παιδί που θα ταξιδέψει σε εξωτική χώρα εμβολιάζεται ανάλογα με το τι ενδημεί σ’ αυτή τη χώρα. Τις σχετικές πληροφορίες αντλούν οι γονείς -σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο- από τα Υγεινομικά Κέντρα που λειτουργούν στις νομαρχίες.
19. Παιχνιδάκια για να ασχολούνται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πτήσηςπροσφέρουν οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες. Αν δηλωθεί κατά το check in, δίνονται στους γονείς θέσεις με ευρυχωρία. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν μεταξύ άλλων οι Lufthansa, Iberia, Gulf, Emirates, Thai, Singapore, Air France, British, Qatar.
20. Η στεγνή ατμόσφαιρα στην καμπίνα του αεροπλάνου προκαλεί συχνά ερεθισμό της μύτης ή καταρροή. Το αντιμετωπίζετε αν βρέξετε το δάχτυλό σας και το βάλετε στο εσωτερικό του ρουθουνιού του παιδιού.
21. Με μια πιπίλα ή καραμέλα (για λίγο μεγαλύτερα παιδιά) τα βοηθάτε να αντιμετωπίσουν τον πόνο στα αυτιά την ώρα της απογείωσης ή της προσγείωσης. Αν τα αυτιά βουλώσουν, ένα ελαφρύ μασάζ στο πίσω μέρος τους κι ένα ελαφρύ τράβηγμα των λοβών ανακουφίζει.
22. Αν το ξενοδοχείο παρέχει υπηρεσία επίβλεψης παιδιών, φροντίστε να μάθετε εγκαίρως λεπτομέρειες: αν τα παιδιά μοιράζονται σε ομάδες σύμφωνα με την ηλικία τους, τον αριθμό των παιδιών σε κάθε ομάδα καθώς και τις δραστηριότητες.
23. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο, ελέγξτε πόσο ασφαλείς είναι οι κλειδαριές και τα παράθυρα του δωματίου και τα κάγκελα στα μπαλκόνια – αν δεν είναι απολύτως στέρεα ζητήστε να σας αλλάξουν δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε μονωτική ταινία για να καλύψετε γυμνά καλώδια και πρίζες ή καλύψτε τα σέρνοντας βαριά έπιπλα μπροστά τους.
24. Μην επιχειρήσετε να δείτε όλα τα μέρη. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους στις διαδρομές σας, υιοθετήστε πιο αργούς ρυθμούς – και αποφύγετε τις παραφορτωμένες βαλίτσες.
25. Θυμηθείτε πως οι αντοχές των παιδιών είναι πιο περιορισμένες.Οργανώστε, λοιπόν, τις διαδρομές με τα πόδια ή ποδήλατο, με κεντρικό άξονα το μικρότερο παιδί της παρέας και τη δική σας δυνατότητα να το μεταφέρετε.
26. Σε κάθε καινούργιο μέρος ορίζετε ένα σημείο συνάντησης, για το ενδεχόμενο που κάποιος απομακρυνθεί. Σε μέρη με πολυκοσμία, η υπόσχεση δελεαστικής ανταμοιβής στα παιδιά αν παραμείνουν κοντά σας -αν και κάπως αντιπαιδαγωγική- αποτελεί ισχυρό κίνητρο.
27. Για να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στα μικρόβια αν το παιδί σας μπουσουλάει ακόμα, μπορείτε να στρώσετε στο πάτωμα ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό.
28. Για την αποστείρωση των βρεφικών σκευών, μια φορητή συσκευή είναι η ιδανική λύση. Αν θέλετε να αποστειρώσετε πιπίλες ή μικρά παιχνίδια για την ανακούφιση της οδοντοφυΐας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπλέτες αποστείρωσης που θα ρίξετε μαζί με τα αντικείμενα σε μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς.
29. Ενημερωθείτε εγκαίρως σχετικά με το αν επιτρέπεται ο θηλασμός σε δημόσιο χώρο στη χώρα όπου θα ταξιδέψετε. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να καταφύγετε σε ένα αμιγώς γυναικείο μέρος, όπως ένα κατάστημα γυναικείων ειδών.
30. Φροντίστε να βράζετε, να αποστειρώνετε ή να βάζετε φίλτρο αν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού της βρύσης – διαφορετικά αγοράστε εμφιαλωμένο. Καταλληλότερο για την παρασκευή του παιδικού γεύματος είναι το νερό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα.
31. Πριν δώσετε στα παιδιά αναψυκτικό σε κουτάκι ή εμφιαλωμένο νερό, σκουπίζετε καλά το στόμιο ή δίνετε καλαμάκι. Επίσης, αποφύγετε τα παγάκια καθώς και τις φρέσκιες, ωμές σαλάτες.
32. Επειδή τα παιδιά πίνουν νερό μόνο όταν διψάσουν, ελέγχετε τα ούρα τους για να τα προστατέψετε από αφυδάτωση. Αν τα ούρα είναι πιο σκούρα και με έντονη οσμή, επιμείνετε να καταναλώσουν περισσότερα υγρά. Αν ταξιδεύετε με μωρό το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, η μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ώστε το γάλα της να βγαίνει πιο αραιωμένο. Αν όμως οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, δώστε στο μωρό να πιει κι αυτό νερό.
33. Η αφυδάτωση ή η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Δώστε στα μωρά αρκετό νερό, κάντε τους μασάζ με παιδικό λάδι στην κοιλιά και λυγίστε μερικές φορές τα γόνατά τους μέχρι το στήθος. Στα μεγαλύτερα, μπορείτε να δώσετε και μερικές κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι.
34. Αγοράζοντας καρτ ποστάλ, τα βοηθάτε να διατηρήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις του ταξιδιού. Τα ενθαρρύνετε να γράφουν στο πίσω μέρος οτιδήποτε τα εντυπωσίασε. Το ίδιο μπορεί να γίνει με κονκάρδες, γραφική ύλη, τοπικά παιχνίδια ή αναμνηστικά κουκλάκια, αλλά και με εισιτήρια από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
35. Προμηθευτείτε μικρούς χάρτες, τους οποίους τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν στο λεύκωμά τους, βάζοντας σε κύκλο τις περιοχές που επισκέφθηκαν. Αν ακούτε διαφορετικές γλώσσες, βοηθήστε τα να καταγράψουν μερικές καινούργιες λέξεις.